RockOla geschiedenis

De naam Rock-Ola is afgeleid van de achter naam van de oprichter van het bedrijf. Het is ook een heel coole naam voor een jukebox, wat een ‘rock-‘n’-roll’-spel met woorden impliceert. David Cullen Rockola werd geboren in Canada en werkte als jonge jongen als monteur in een winkel die muntautomaten repareerde. In 1926 had hij zijn eigen bedrijf dat weegschalen maakte die op munten werkten. Rockola is in 1927 opgericht door David Cullen Rockola. In de jaren 20 was D.C. Rockola verbonden met de georganiseerde misdaad in Chicago en ontsnapte aan gevangenisstraf door op te treden als getuige voor de Staat. In de jaren dertig ging Rockola over op flipperkasten en vele andere apparaten. Toen de vraag naar grammofoons die op munten werkten de verleiding om de jukeboxarena te betreden toenam, kocht Rockola een mechanisme van een man genaamd Smythe. Dit was een mechaniek wat geschikt was voor 12 stuks 78 Rpm platen. Vanaf 1935 maakte Rockola jukeboxen die verkocht werden onder de naam Rock-Ola.

In de dertiger jaren heeft RockOla fantastische Art Deco jukeboxen gefabriceerd zoals de Luxury Light Up modellen in verschillende prachtige uitvoeringen en kleuren.

Rockola heeft het 12-select-mechanisme van Smythe opnieuw ontworpen en begon op grote schaal jukeboxen te fabriceren.

Farny Wurlitzer zag dit direct als een enorme bedreiging voor zijn bedrijf, gebaseerd op Rockola’s succes in andere machines. Wurlitzer probeerde David Rockola ervan te overtuigen dat er in de industrie geen ruimte was voor een andere fabrikant. Wurlitzer spande vervolgens een rechtszaak aan van $ 1 miljoen wegens patentinbreuk op het Smythe-mechanisme. Rockola won uiteindelijk de rechtszaak, maar niet voordat hij een half miljoen dollar aan juridische kosten had uitgegeven. Dit deed Rockola pijn, maar het bedrijf bleef overeind.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde Rock-Ola de industrie op het gebied van telefoonlijn muziek transmissie systemen

RockOla Mystic 1940

Dit transmissiesysteem was erg populair omdat hierdoor veel meer selecties konden worden aangeboden in een tijd dat de productie van jukeboxen bijna werd stopgezet vanwege de oorlogsinspanning. Je communiceerde dan met de microfoon op de jukebox na je muntinworp met “Betty”. Vanuit een centrale plek werd dan “jouw” plaat opgezet en kon je deze luisteren via de jukebox. Er werden dan tot 50 jukeboxen gekoppeld met Betty. Een Mystic Betty jukebox is zeer zeldzaam, maar in Helmond hebben wij een prachtig exemplaar staan. Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de jukeboxindustrie weer op. De jongens kwamen naar huis en het was weer volop feest. Wurlitzer kwam uit met het model 1015, waarschijnlijk de meest populaire jukebox aller tijden, en Rock-Ola introduceerde de serie “Magic Glow”. Dit waren de 78 Rpm modellen 1422, 1426 en 1428.

Ook in de jaren 50 en 60 was Rock-Ola een geduchte concurrent op het gebied van jukeboxen. 

RockOla heeft ook in die tijd werkelijk prachtige en populaire jukeboxen gefabriceerd zoals o.a.: de Comet, Ijspegel, Princess, Regis, Super Rocket en de Tempo. Dit zijn de meest gezochte RockOla jukeboxen.

Het bedrijf kwam met veel nieuwe ideeën, waaronder een complete jukebox die zo klein was dat hij aan de muur kon worden gehangen! 

Toen uiteindelijk de vraag naar jukeboxen in de jaren ’70 afnam, bracht Rock-Ola het bedrijf tot bijna niets terug. In het begin van de jaren negentig verkocht Rock-Ola het bedrijf aan Glenn Streeter, eigenaar van Antique Apparatus Co. in Torrance, Californië. Streeter heeft de naam Rock-Ola overgenomen en het een nieuw leven gegeven, waardoor het nu een van de beste jukeboxfabrikanten in de country, met een volledige lijn van commerciële en thuisjukeboxen ( Rock-Ola ). In juli 2019 werd Rock-Ola overgenomen door Alexander Walder-Smith, een Britse ondernemer en eigenaar van The Games Room Company in het VK.

error

Jukebox kopen of verkopen? Bel of app naar +31 (0)621301052.

Meer weten?
Scroll to Top