Ami geschiedenis

AMI werd in 1909 opgericht onder de naam National Automatic Music Co.

National Automatic fabriceerde geautomatiseerde piano’s en bedacht een mechanisme voor het selecteren van muziek rollen. Dit mechanisme werd verder ontwikkeld en later toegepast in AMI Jukeboxen.

De eerste AMI Jukebox kon al gelijk beide zijden van 10 platen afspelen en beschikte hiermee over 20 selecties. Het selectie mechanisme werd daarna nog verder ontwikkeld en uitgebreidt met aantallen selecties. Dit werd de basis van het selectiesysteem van de AMI Jukeboxen voor de volgende 30 jaar.

De ‘Top Flight’ Jukebox van bouwjaar 1936 is een klassiek voorbeeld voor de stijlvolle Art Deco styling. Met zijn dunne en moderne lijnen en met hoogstaande afwerking met veel detail. Deze Jukebox was voorzien van het originele selectiesysteem en kon 20 selecties maken. 

Het bedrijf kreeg een nieuwe naam Automatic Musical Instruments (AMI) na de tweede wereldoorlog. Er werden contracten afgesloten en onder licentie werden er toen wereldwijd onder de naam AMI Jukeboxen geproduceerd. Zo werd er in Engeland onder de naam BAL-AMI gefabriceerd, in Denemarken onder de naam IMA(Jensen)-AMI en in Frankrijk onder de naam EDEN-AMI. Het bedrijf AMI werd in 1962 gekocht door The Automatic Canteen Company en er werd gefuseerd met ROWE AC Services. Dit was een fabrikant van munt selecterende cola machines. Het bedrijf ROWE International produceert in 2023 nog steeds Jukeboxen.


In 1946 introduceerde AMI model A, ofwel “ The Mother of Plastic”

Deze grote verlichte Ami A jukebox heeft draaiende gekleurde verlichting achter de transparant kunststof en glazen zuilen. De grote luidspreker zit bovenin de kast, dit in tegenstelling van de meeste andere jukeboxen. De Ami A werden groot succes in de na oorlogse markt in 1946. Hetzelfde jaar toen Wurlitzer de 1015 introduceerde die slechts aan één kant de plaat kon afspelen.

De AMI-H van bouwjaar 1957 kreeg een nieuw selectiesysteem en had met zijn ontwerp grote referentie naar de autobranche. Deze model H jukebox was voorzien van transparant glas en een chromen bumper. In 1961 kwam AMI met de “Continental’ op de markt. Deze Jukebox had een sterke sci-fi achtige uitstraling met gebogen titelbord en een glazen dome.

Ami jukeboxen krijgen een steeds hogere verzamelaars waarbij de Continental modellen en de Ami erg populair zijn, de Ami H,J en de K volgen op de voet. Interessante collectible jukeboxen!

error

Jukebox kopen of verkopen? Bel of app naar +31 (0)621301052.

Meer weten?
Scroll to Top