Seeburg geschiedenis

Justice P. Seeburg werd geboren in Zweden in 1871 en kwam op 16-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten. 

Justice P. Seeburg

Hij vestigde zich in Chicago en werkte daar in de piano-industrie als monteur en supervisor. In 1907 startte JP Seeburg zijn eigen productiebedrijf onder zijn eigen naam. De JP Seeburg Piano Co. werd al snel de belangrijkste piano’s van Orchestrions in de Verenigde Staten. Deze automatische piano’s hadden verschillende instrumenten binnenin die als een complete band konden klinken. Seeburg ging door met deze lijn instrumenten tot 1927. Daarna stopte hij met de productie van piano’s en bouwde deze om voor gebruik van de nieuwe fonograaf die op munten werkte.

Art Deco Seeburg Symphonola 78 Rpm jukebox

JP Seeburg was een zeer scherpe zakenman en reorganiseerde het bedrijf om effectiever te kunnen concurreren met Wurlitzer en Rock-Ola. 

Reorganiseren van 1940 tot aan het einde van de tweede Wereldoorlog, tenslotte mochten er in die tijd geen jukeboxen gebouwd worden. Maar het was pas in het jaar 1949 dat zou blijken dat Seeburg het aanzien van de jukeboxgeschiedenis zou veranderen toen het een betrouwbaar mechanisme ontwierp dat beide kanten van 50 platen kon afspelen. Een échte jukebox met 100 selecties. Dit mechanisme was zo betrouwbaar dat het bijna alle andere fabrikanten deed stoppen. In 1950 introduceerde Seeburg de M100B, de eerste jukebox die 45-toerenplaten speelde. 

Fabricage van een Seeburg P146 jukebox bijgenaamd “The Trashcan”
Seeburg V200 jukebox 1955

Seeburg was in de vijftiger jaren dé marktleider met de verkoop van jukeboxen

Vanwege de betrouwbaarheid, de geluidskwaliteit en het design zijn Seeburg jukeboxen nog steeds gewilde verzamelitems. In de vijftiger jaren zijn de beroemde modellen o.a. de 100C met draaiende verlichting in de zuilen, 100G, HF100R metzijluidsprekers, V200 geroemd om zijn geweldige geluidskwaliteit en de KD200 met de 3 Cadillac styling achterlichten op het luidsprekerfront. Toen JP Seeburg eind jaren ’60 in de zestig was, droeg hij het bedrijf over aan zijn zoon Noël. 

error

Jukebox kopen of verkopen? Bel of app naar +31 (0)621301052.

Meer weten?
Scroll to Top