Aireon Historie

Aireon is opgericht als Aircraft Accessories in 1937

Dit Amerikaanse bedrijf Aireon produceerde tijdens de oorlog elektronische en radioapparatuur. In december 1944 werden ze omgedoopt tot Aireon Manufacturing Corporation en richtte zich in 1946 op de jukeboxmarkt. De eerste jukebox-serie van de Aireon Manufacturing Corp werd op 1401 Fairfax Trafficway in Kansas City onder leiding van Randolph C. Walker ontworpen en gepatenteerd door Ernest F. Thomson in 1946.

Randolph C. Walker
Randolph C. Walker

Deze jukebox kreeg officieel de naam “Aireon 1200A Super De Luxe” maar kreeg vanwege het formaat ook de bijnaam “Airliner”. 
De volgende “Aireon Fiesta” -serie: “Fiesta Standard”, “Fiesta 1207A DeLuxe” (“Artisan”) en “Fiesta 1208A” (“Blond Bombshell”) was ook gepatenteerd door Ernest F. Thomson, hoewel sommige verzamelaars geloven het ontwerp om klassiek Raymond Loewy te zijn. De externe luidsprekers, de “Impresario”, de “Melodeon” en de “Carilleon”, zijn allemaal ontworpen door Jay B. Doblin. Alle patenten werden toegewezen aan het onafhankelijke federale agentschap Reconstruction Finance Corp., dat verantwoordelijk was geworden voor de productie van “Aireon”, een op munten werkende grammofoon.

Ondanks grote financiële problemen bij Aireon Manufacturing Corp kwam een er toch een volgend grammofoonmodel uit in 1948 enheette officieel “Aireon 1209A Coronet”. Deze kreeg al snel door het publiek de bijnaam “Ingeblikte Ham”, en was helaas niet gepatenteerd op het ontwerp. Het is mogelijk dat het ontwerp van de kast deel uitmaakt van een functioneel patent dat nog niet in de dossiers van het octrooibureau is gevonden. Na grote financiële problemen te hebben gehad, sloot Aireon begin 1950.

error

Jukebox kopen of verkopen? Bel of app naar +31 (0)621301052.

Meer weten?
Scroll to Top