Transformatoren vervangen bij een vintage jukebox? Is dat nodig?

Toen ik in 1980 zo’n beetje besmet werd met het jukeboxvirus kwam het eigenlijk nog nauwelijks voor dat de transformatoren stuk gingen. In een jukebox is er een voedingstransformator, een hoogspanningstransformator én een uitgangstransformator bij een buizenversterker. Kijk, een fifties 45 toeren jukebox was in 1980 zo’n 30 jaar oud. Met wat geluk klonk die toen orgineel nog best aardig ook. De condensatoren waren eigenlijk aan vervanging toe, dat was het enige, en de buizen natuurlijk. Trafo’s had ik nog weinig mee te maken, ze werkten en zijn nog jaren blijven doorwerken.

Transformatoren. Nu zijn we inmiddels dik 40 jaar verder…

Een transformator is gebouwd met een gewikkelde geïsoleerde koperdraad met een primaire en secundaire spoel. Wanneer de isolatie op deze draad een stukje verdwijnt om welke reden dan ook dan is er een kortsluiting of een onderbreking bij een draadbreuk. Einde verhaal voor deze transformator, deze trafo dien je te vervangen. Door die te vervangen voor een oud orgineel exemplaar zal ik doorgaans niet voor kiezen. Uiteindelijk merken we toch dat de orginele trafo’s nu volop aan vervanging toe zijn. Zeker bij de oudere jukeboxen van de dertiger en veertiger jaren.

Moet ik dan transformatoren preventief vervangen?

Daar wordt lang niet altijd voor gekozen, we merken wel dat ze steeds meer gaan uitvallen. Geen wonder eigenlijk want ze doen inmiddels al zo’n 75 jaar trouwe dienst maar aan alle levensduur komt immers een end. Nog knap 75 jaar terwijl jukeboxen toen gebouwd werden voor een levensduur van 10 jaar. Je merkt wel, vooral bij oude step down trafo’s , een hogere mechanische brom en dat is sowieso opgelost met een nieuwe transformator.

Er bestaan vervangende transformatoren van Piemme Elektra, gewikkeld op exacte specificatie voor o.a. Vintage Ami, RockOla, Seeburg en Wurlitzer jukeboxen.

Piemme Elektra vervangende trafo

Wil je niet wachten dat een trafo stuk gaat? Én een eventuele vervolgschade voorkomt met een nieuwe transformator, koop nieuwe bromvrije en veilige trafo’s! Wanneer je bij een buizenversterker je versterker toch laat recappen voor zo’n €350 dat is het, om een indruk te geven, zo’n €300-€350 meerprijs om de hoogspanningstransformator en de uitgangstransformator te vervangen door nieuwe exemplaren.

error

Jukebox kopen of verkopen? Bel of app naar +31 (0)621301052.

Meer weten?
Scroll to Top