Lees en kijk mee bij de restauratie van een RockOla 1426 jukebox van bouwjaar 1947

Op verzoek van een klant hebben wij een 75 jaar oude RockOla jukebox gekocht al restauratieproject.

Deze prachtige Art Deco Jukebox is in Amerika gebouwd in 1947. De orginele kast verkeert nog in een zeer mooie staat waar wij maar weinig aan hoeven te doen, dat is welbijzonder te noemen. Ook de plexi’s zijn mooi en onbeschadigd. Het chroomwerk is verbazingwekkend goed. Wij zullen deze authentieke zeldzame jukebox in opdracht van een klant technisch reviseren. De klast is mooi en goed en behoeft alleen vooralsnog een flinke poetsbeurt. De bedrading is ondertussen volledig gecontroleerd waarbij versleten en/of onveilige bedrading wordt vervangen. Ook niet orginele kroonsteentjes en andere “technische” brouwsels worden weer naar orgineel teruggebracht.

De verlichting van deze jukebox is orgineel voorzien van Tl buizen en gloeilampen.

Wij hebben naast de TL’s de gloeilampen vervangen door warm white LED lampen. Dat is niet alleen zuiniger in gebruik maar het grootste verschil voor een jukebox is dat het niet zo warm wordt in de kast. De temperatuur wil anders nog weleens oplopen in de kast maar dat probleem is hiermee opgelost. De motortjes van de draaiende gekleurde verlichting zijn ook alvast gereviseerd. 18 November ging voor het eerst, na het installeren van een nieuwe veilige 230V naar 110V transformator het licht weer sinds jaren aan. Hoelang precies weet je natuurlijk niet, net zo goed als dat je helaas bijna nooit de historie kent. Jammer is dat. Op 22 November hebben wij de eerste mechanische tryout gedaan en dat zag er goed uit! De basis is goed en nu kunnen we het mechaniek gaan reviseren. Checken op slijtgevoelige onderdelen en andere issues zodat het na de revisie weer een top klinkende jukeboxen en goed functionerende jukebox wordt met een fantastische geluidskwaliteit. We zullen de hele audiolijn van naald tot luidspreker reviseren voor de beste geluidskwaliteit.

November 2023, de eerste mechanische test

Een eerste test doen we natuurlijk niet zonder eerst de motor te hebben gecontroleerd en het mechaniek gechecked te hebben. Sowieso spuiten we eerst, na een schoonmaakbeurt van het mechaniek in bussen, bewegende delen en lagers alvast flink wat kruipolie. Dan kijken we er een week niet naar om en gaan het dan voorzichtig weer voor het eerst opstarten.want een keer een flinke vastlopers en er breekt zomaar wat af dus dat moet je voorkomen. Je zult snel zien dat er een hoop vies en vuil uit het mechaniek komt met de best royaal gespoten kruipolie. Je een flinke doek onder het mechaniek en over de versterker leggen of nog liever helemaal eruit halen of nog beter het hele mechaniek eruit halen.

We maken het mechaniek goed gangbaar en maken het mechaniek weer schoon. We vetten de tandwielen en de lagers in met vet, gebruiken Zoom olie voor de gangbare delen en Ballistol in een spuitbus voor de fijnmechanica. Zo onderhoud je in dit geval alvast even je mechaniek en kan het even alvast testdraaien. Deze RockOla heeft 1 motor voor het mechaniek en 1 voor de platenspeler. Bij b.v. een jaren ‘40 Wurlitzer jukebox werkt het allemaal met slechts 1 motor voor zowel het mechaniek en voor de platenspeler.

De volgende stap: Mechaniek reviseren en controleren, versterker reviseren, motoren ombouwen voor gebruik met een frekwentieconverter want anders draait het straks te langzaam. De nieuwe 230V naar 110V transformatie is al ingebouwd. Weet je welke producten wij daarvoor gebruiken?

Kijk dan hieronder:

We zullen nieuwe informatie, foto’s en video’s delen gaanderweg het restauratie proces.Deze RockOla wordt nog in 2023 geleverd aan een Belgische liefhebber van 78 toeren jukeboxen en platen.

Later meer info, filmpje en foto’s tijdens de restauratie

Zoek je ook een jukebox om te laten reviseren? Wij zoeken binnen ons bestand of hebben een mooi exemplaar van het model dat je zoekt. Deze jukebox kunnen we dan voor je aankopen en restaureren naar jouw specificaties. Het kan ook zijn dat we een mooi exemplaar direct uit onze voorraad kunnen leveren .Volledig gereviseerde jukeboxen hebben een levertijd na aankoop van 2 tot 6 maanden. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op.


error

Jukebox kopen of verkopen? Bel of app naar +31 (0)621301052.

Meer weten?
Scroll to Top